Ποια μέθοδος αξιοποιείται για την ανακύκλωση καταλυτών;

Για την ανακύκλωση καταλυτών και την ανάκτηση των πολύτιμων μετάλλων που εμπεριέχονται στους παλιούς καταλύτες αξιοποιείται η πυρομεταλλουργική μέθοδος. Μέσω της πυρομεταλλουργίας επιτυγχάνονται υψηλότερα ποσοστά ανάκτησης των μετάλλων Πλατίνα, Παλλάδιο και Ρόδιο.

Τι είναι ο καταλύτης ενός αυτοκινήτου;

Καταλύτης ονομάζεται η ουσία η οποία διευκολύνει μια χημική αντίδραση, χωρίς όμως να λαμβάνει μέρος σε αυτήν. Στα αυτοκίνητα ο καταλύτης είναι ένα κεραμικό στοιχείο το οποίο τοποθετείται στο σύστημα εξαγωγής των καυσαερίων (εξάτμιση). Το κεραμικό αυτό αφαιρεί σε ένα μεγάλο ποσοστό από τα καύσιμα του αυτοκινήτου τις βλαβερές για τον άνθρωπο ουσίες που εμπεριέχονται.

Συγκεκριμένα, ο καταλύτης είναι ένα πορώδες κεραμικό με μεγάλη επιφάνεια από την οποία περνούν τα καυσαέρια και ενώνονται με το οξυγόνο. Με άλλα λόγια οξειδώνονται ή αν θέλετε «καίγονται». Στο κεραμικό αυτό υπάρχουν μεταξύ άλλων σε διαφορετικές ποσότητες Πλατίνα (Pt), Παλλάδιο (Pl) και Ρόδιο (Rh). Τα πολύτιμα αυτά μέταλλα είναι υπεύθυνα για τη χημική διεργασία που ακυρώνει τις βλαπτίκες ουσίες στα εκπεμπόμενα καύσιμα. Σήμερα, τα περισσότερα είδη οχημάτων που λειτουργούν με βενζίνη διαθέτουν καταλύτη: αυτοκίνητα, φορτηγά, τρένα, αεροπλάνα, μοτοσυκλέτες και λεωφορεία.

Πως καθορίζεται η αξία ενός καταλύτη για ανακύκλωση;

Η αξία του κάθε καταλύτη καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Οι σημαντικότεροι είναι η περιεκτικότητα του καταλύτη σε πολύτιμα μέταλλα και οι τρέχουσες τιμές των μετάλλων στα χρηματιστήρια. Το σημαντικότερο χρηματιστήριο για τα πολύτιμα μέταλλα είναι το Χρηματιστήριο Πλατίνας και Παλλαδίου στο Λονδίνο (https://www.lppm.com/). Η αναλογία μεταξύ των πολύτιμων μετάλλων στον καταλύτη εξαρτάται από τον τύπο του κινητήρα και το καύσιμο που χρησιμοποιεί. Η ανακυκλωση καταλυτων συμβάλει στην ανάκτηση των εν λόγω πολύτιμων μετάλλων.

Ανακυκλωση καταλυτων από την METECO

Εμείς στην METECO συμμετέχουμε στην ανακύκλωση καταλυτών από το 2012. Προσφέρουμε τις καλύτερες τιμές για την ανακύκλωση καταλυτών. Παρέχουμε υπηρεσίες ανακύκλωσης καταλυτών με αξιοπιστία και συνέπεια. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 2310781295 ή επισκεφτείτε τη σελίδα υπηρεσίες ανακύκλωσης καταλυτών.